Ingen turnering overgår VM i snooker. Fra lørdag 16. april venter 17 dage med spil af absolut højeste karat med bl.a. O’Sullivan, Trump, Robertson og Murphy. Læs Hans Peter Mellergaards forrygende optakt om VM i snooker 2016. Han gennemgår alt, hvad du skal vide - inklusiv odds, favoritter, outsidere og Ronnie O'Sullivans mentale habitus.

Læs optakten til VM i snooker 2017 her

Så er det atter blevet den tid på året, som alle snooker-elskere har våde drømme om.

UK Championship er stort! Masters er stort! Men når det kommer til eksponering, prestige og krav til vinder-psyke og mental stamina, så er der ingen – absolut INGEN – snookerturnering, der når op på siden af eller bare kommer i nærheden af VM i snooker.

Hele verdenstoppen er samlet. Og i haserne på dem følger et frygtindgydende felt af outsidere. En enkelt af de helt store stjerners skæbne hænger dog i skrivende stund i en halvtynd tråd; mere herom senere.

Jeg skal på forhånd beklage den lidt kliché-agtige overskrift, men den har faktisk sin berettigelse.

Man forventer over 400 mio. seere over hele turneringen, og hvor Asien som altid hænger deres håb på Ding Junhui og Marco Fu, så har briterne ligeledes en mængde talentfulde og rutinerede folk, som alle berettiget kan gøre sig håb om at snuppe VM-titlen.

MEN: Et navn lyser op over dem alle. Når projektørerne tændes, og Master of Ceremonies tager ordet, er der eet navn som altid foranlediger større bifald end de øvrige.

Navnet er Ronnie O’Sullivan, eller i folkemunde bare ”Ronnie”.

Ingen kan som Ronnie dele vandene. De fleste elsker ham, og en del elsker at hade ham. Talentet er fuldstændig unikt, men hans mentale habitus kan til tider være en by i Rusland. Ingen tvivl om, at Ronnie er ”the man to beat”, men en række spørgsmål trænger sig på:

  • Hvor står Ronnie, efter at han kun har spillet få turneringer på højeste niveau det seneste års tid?
  • Kan evighedstalentet Trump endelig folde sig ud efter for nyligt helt suverænt at have vundet China Open?
  • Hvad med Murphy, Selby og Robertson? Alle tre har før vundet VM, og alle tre har psyken til at stå overfor Ronnie.
  • Kan Stuart Bingham– én af de mest overraskende titeltagere i mange år - forsvare sin titel fra sidste år?  

Spørgsmålene er mange. BetXpert har kigget dybt i den berømte krystalkugle, men VM tegner ret åbent, og meget kommer til at bero på den enkelte spillers dagsform.

Optakten er samtidig ment som et oplæg til en god snooker-debat, så byd endelig ind med spørgsmål, meninger, analyser og lignende.      

Skulle evt. nytilkomne indenfor denne ædle sport have lyst til at læse lidt mere om selve spillet, så er her et link til BetXperts egen lille snooker-guide.

VM spilles på legendarisk scene

Det nærmest ikoniske ”The Crucible Theatre”, Sheffield, danner igen i år rammen om VM. Arenaen er berømt og berygtet for sin fortættede atmosfære, ikke mindst fordi publikum sidder ekstremt tæt på spillerne.

Flere spillere har gennem årene beskrevet, hvordan det kræver en helt særlig psyke, at spille netop her. VM har været afholdt her siden 1977.

Struktur og lodtrækning

Kvalifikationen er endnu ikke afsluttet, når disse linjer skrives. Den endelige lodtrækning kendes således ikke i skrivende stund, hvorfor tanker om favoritter og vinder-odds sker på det pt. foreliggende grundlag. Når den endelige lodtrækning foreligger, vil jeg kommentere på, om den giver anledning til revurdering.

Den foreløbige lodtrækning kan ses her

De foreløbige resultater fra kvalifikationen kan læses her

Top 16 på verdensranglisten samt 16 via kvalifikation (i alt 32) deltager i hovedturneringen (128 spiller kvalifikation om 16 pladser). Deltagerne møder hinanden efter knockout-princippet.

Den kvindelige verdensmester On Yee fra Hong Kong har i år fået wild card til kvalifikationen, men blev slået ud i 1. runde.

Kamplængde (bedst af):

Kvalifikation: 19 frames

1 Runde: 19 frames

2. Runde samt kvartfinaler: 25 frames

Semifinale: 33 frames

Finale: 35 frames

Odds og tips - VM i snooker 2016

BetXpert har endnu ingen officielt snooker-ekspert. Men Hans Peter Mellergaard (i forum HP) vil i denne optakt give sit bud på, hvor værdien skal findes. Han vil ligeledes under turneringen komme med spilforslag i denne tråd og naturligvis også holde regnskab over dem.

HP spiller desuden selv snooker på et lavere niveau og skal også til Sheffield og overvære VM. Vi håber at kunne få nogle reportager undervejs.

Udvalgte vinderodds - VM i snooker 2016

Bedste odds Bookmaker
Ronnie O'Sullivan 2,85
Unibet
Neil Robertson 7,0 Scandic Bookmakers
Judd Trump 7,50 Unibet
Mark Selby 12,0 Unibet
Shaun Murphy 15,0
Scandic Bookmakers
John Higgins 19,0
Bet365
Mark Allen 26,0 Bet365
Stuart Bingham 34,0 Bet365
Ricky Walden 51,00 Bet365
OM VM I SNOOKER

- Blev afholdt første gang i 1927.
- Der forventes over 400 mio. TV-seere til årets VM
- Forsvarende mester: Stuart Bingham
- Flest vundne VM titler: Stephen Hendry (7 stk. under den nye æra*)
- Yngste vinder: Stephen Hendry 21 år (i 1990)

*Man overgik i 1969 til at spille efter knockout-systemet. Man kalder dette ”den nye æra”.

Favoritterne: Alle kigger på Ronnie

Vi gennemgår herunder de fem største favoritter og kigger på, om der er nogen værdi at hente. Alle kigger som sædvanlig på Ronnie - men har bookmakerne overvurderet ham?Tallet i parentes er spillerens placering på verdensranglisten.

Ronnie O’Sullivan (6)

Den oplagte favorit. Hvis ”The Rocket” rammer sit topniveau, så kan jeg ikke se, hvem der skal slå ham. Ronnie har dog skåret kraftigt ned på antallet af turneringsdeltagelser og i stedet spillet en del opvisningskampe rundt omkring i verden.

At han stadig er skarp, viste han for nyligt, da han ved et opvisnings-event gæstede Copenhagen Pool og Snooker House på Frederiksberg. Her præsterede han et af de yderst sjældne maksimum breaks – et såkaldt 147-break.

Han vandt Welsh Open tilbage i februar 2016 og den prestigefyldte Masters i januar 2016. Begge i totalt overlegen stil.

Én af hans største rivaler Shaun Murphy udtalte i den forbindelse, at Ronnie det seneste halve års tid har hævet barren for, hvor godt snooker kan spilles, og at det nu må være op til resten af verdenseliten at prøve at følge med.

VM er dog lang og mentalt opslidende, og selvom Ronnie virker stærkere psykisk end tidligere, så er det utopi at tro, at han ikke får perioder, hvor han kommer til at falde lidt ud. Hans evne til at tackle disse og forkorte dem er nøglen til VM for ham.

Skulle man have lyst til at læse en ret dybdegående artikel om Ronnies mentale arbejde, så kan denne artikel fra The New Yorker varmt anbefales:

Værdi i odds 2,85? Næppe

Ronnie er berettiget favorit, men odds omkring 2,85 (Unibet*) er i min optik ikke interessant. Dertil er konkurrencen simpelthen for hård. 

Neil Robertson (4)

”The Thunder from Down Under” er som altid et varmt bud på en vinder. Australieren vandt VM i 2010 og ved, hvad der kræves. Er skarp i alle spillets facetter og har en stærk psyke.

Vandt i december 2015 UK Championship, hvor han undervejs (med en 6-0 sejr) tørrede gulv med selveste Mark Selby.

Han blev i den netop overståede China Open højst overraskende slået ud i første runde af upåagtede Noppon Saengkham. Lidt svært at vurdere, hvor meget man skal lægge i det nederlag.

Robertson har mental stamina, har det fint med det lange format og er én af mine absolutte favoritter. Står til allerede i 1/4-finalen at løbe ind i stærke Trump, men løser han denne, ser semi’en ok ud (forventet modstander: Bingham/Walden/Higgins).

Lunkne odds på Robertson

Havde Trump ikke netop spillet så blændende et China Open, havde jeg nok budt ind med et spil på Robertson, men odds omkring 7,00 (Scandic) er jeg i skrivende stund lidt lunken ved.

Judd Trump (5)

”The Ace in the Pack” er historien om et kæmpe talent, som til tider popper op og viser sit uhyggelige topniveau, men som i perioder også falder helt sammen. Efter en noget svingende sæson vandt han for nyligt ret overlegent China Open.

Har sin helt egen lidt flamboyante stil med sine velkendte Rollerboys Sko fra Louboutin og sin aparte hårpragt.

Jeg var egentlig ved helt at afskrive Trump ift. dette års VM, blandt andet fordi jeg synes, at odds på ham for ofte tager udgangspunkt i hans fantastiske topniveau, men måske ikke helt afspejler hans generelle niveau. Hans flotte sejr i China Open må have givet ham momentum, og den har givet mig stof til eftertanke.

Højeste odds er i skrivende stund 7,50 (Unibet*), men jeg fristes ikke rigtigt, da jeg er usikker på, om han har stabiliteten til at stå igennem det lange VM-format. Robertson i ¼-finalen er en hård nød, men semien ser tålelig ud. Kunne nemt stå overfor Murphy eller Ronnie i en finale.

Shaun Murphy (3)

”The Magician” præsterede som useedet at vinde VM i 2005, hvilket i sig selv er en kæmpe bedrift. Sidenhen er meget vand løbet gennem åen, og i dag er han blandt titelbejlerne i alle turneringer, han stiller op i.

Murphy tabte sidste år en tæt finale til undertippede Bingham, og han må være særdeles revanchelysten.

Han spiller særdeles offensivt og er kendt for sine fænomenale langpots. Umiddelbart synes jeg, at han er blevet endnu mere offensiv det sidste års tid og med det meget høje topniveau blandt de øvrige spillere, er jeg lidt usikker på, om han er blevet FOR offensiv.

Jeg synes ikke helt, at han har opnået de titler, som hans spil har berettiget til det seneste års tid, men det skal dog med, at han vandt The World Gran Prix i marts 2016.

Umiddelbart passer VM-formatet ham godt. Murphy står til at løbe ind i Ronnie allerede i ¼-finalen, men klarer han den, kan lodtrækningen godt åbne sig lidt op for ham. Han kan første møde Trump eller Robertson i en evt. finale.

Scandic stikker ud

Scandic ligger i odds 15, hvilket er noget over markedet. Der kan godt presses lidt værdi ud af det odds. Jeg ligger nok lige omkring 7-8 %. Unibet* er til sammenligning i odds 11,00, hvilket er uden værdi.  

Mark Selby (2)

”The Jester from Leicester” har gået lidt stille med dørene det seneste halve års tid. Vandt den lidt mindre Gdynia Open i februar 2016, men har ellers ikke helt peaket. Han er dog altid en giftig modstander, og VM’s lange seje format er noget, der passer ham godt. Vandt VM i 2014 og skal ikke undervurderes.

Selby har muligvis det bedste safety-spil i verden, og han er mentalt uhyre stærk. Lader sig ikke afskrække af folk som Trump og Ronnie.

Jeg er usikker på hans form, men lodtrækningen i de første runder ser umiddelbart nådig ud. Allen i ¼-finalen og Ronnie i semi’en er dog ubehagelige størrelser. Bedømt på form og lodtrækning m.m. synes jeg ikke, at odds 12,00 (Unibet*) frister.

Outsiderne: Giftigt felt

Herunder følger det felt af spillere, som må forventes at byde favoritterne trods. Sidste års sensationelle vinder, Stuart Bingham, er i år med i outsiderfeltet.

Mark Allen (7)

Virkelig en spændende type. Vandt Players Championship i marts 2016, så formen bør være fin.

Er dog en meget følelsesbetonet type og har ikke den bedste VM-historik. Jeg har lidt på fornemmelsen, at det lange seje format kan blive en udfordring for ham.

Står til Selby i ¼-finalen og Ronnie i semi’en. Det ser ikke nemt ud, men jeg tror godt, at han kan byde Selby op til dans.

Allen var så absolut et af de langskud (odds 26, Bet365*) som jeg havde i kikkerten før lodtrækningen, men jeg kan ikke lide udsigten til Ronnie i semi’en.  

Ricky Walden (9)

En lidt besynderlig type, denne Walden. Tiltrækker sig ikke den store opmærksomhed men har efter en skidt sæsonstart været i back to back finals, som dog begge er tabt. En solid håndværker uden de store udsving.

Walden mangler nok redskaberne mod de absolut bedste, og han er i høj grad afhængig af, at lodtrækningen åbner sig op for ham. Skal nok forbi Higgins og Bingham på vej mod semi’en, før det for alvor spidser til.

Højt odds på Walden, meeen...

Jeg har svært ved at se ham gå hele vejen, men hans form berettiger ham til (på et yderligt mandat) at blive omtalt her. Odds 51 (Bet365*) lyder lidt højt, men jeg kan ikke rigtigt få mig selv til at anbefale det.

John Higgins (13)

”The Wizard of Wishaw” elsker denne arena og spiller sædvanligvis sin bedste snooker her i The Crucible.

Han har vundet VM-titlen 4 gange, og formatet synes at passe ham godt.

Han har haft nogle svære år men har optrappet sin træningsmængde og i glimt givet prøver på tidligere tiders verdensklasse. Mestrer alle facetter af spillet, men han mangler stadig at bevise, at han er ”den gamle Higgins”.

Higgins ser interessant ud

Nåede semifinalen i netop overståede China Open, hvor han så stærk ud, og han kan blive farlig for enhver. Hans lodtrækning kunne bestemt være værre. Odds 19 hos Bet365* er lige på nippet til værdi.

Stuart Bingham (2)

Vandt VM-titlen sidste år til stor overraskelse for de fleste. Har i en årrække været én af de sympatiske men måske lidt grå mus på touren. Uanset hvor meget jeg havde ledt, havde jeg aldrig fundet ham som vinder, men imponerende var det.

Siden VM har han haft det svært, og jeg er nødt til at sige, at jeg har meget svært ved at finde argumenter for, at han skulle genvinde VM. Han har prøvet at stå på den store scene, men de øvrige spillere er nu advaret mod ham.

Hans lodtrækning ser egentlig ok ud, men Trump eller Robertson i en semifinale er hård kost. Odds 34 på en forsvarende mester virker voldsomt, men jeg kan ikke tro på ham.

Hold øje med: Hele Asien holder vejret

Denne gruppe af spillere er at betragte som bettingmæssige langskud, da ingen af dem endnu har kvalificeret sig til hovedturneringen.

Jeg betragter ikke umiddelbare nedenstående kvalifikationspillere som seriøse titel-kandidater, men de kan lave en del ravage, hvis de klarer sig igennem kvalifikationen. Bredden er dog stor i verdenstoppen i disse år. Tag bare sidste års vinder Stuart Bingham - han befandt sig netop i denne gruppe inden VM i 2015.

Ding Junhui (17)

Asiens helt store stjernenavn er jeg simpelthen nødt til at bruge et par linjer på. Har haft en fatal sæson, hvor intet har virket. Kulminationen blev hans nylige tidlige exit i China Open.

Ikke blot skuffede han sine mange asiatiske fans men langt mere fatalt blev det, at Stephen Maguire havde et semifinale-run, hvilket lige akkurat skubbede Maguire ind i top 16-varmen på verdensranglisten (som giver direkte adgang til VM). Dermed røg Ding ned på den forbandede 17. plads, som betyder, at man skal via den hårde kvalifikation.

Asien holder vejret, og resten af snooker-verdenen kigger nok også spændt med, når kvalifikationen afvikles i disse dage. I skrivende stund har Ding vundet første runde i kvalifikationen og skal vinde yderligere to kampe for at komme med til VM.

Med tanke på ovenstående virker odds 25 (Nordicbet*) på Ding som vinder ikke spor attraktivt, men jeg har tildelt ham disse linjer, da han kan blive en usædvanlig giftig kvalifikant for en af de seedede spillere i 1. runde.

Liang Wenbo (18)

Var i finalen ved UK Championships og har vist et højt topniveau. Skal igennem den svære kvalifikation men har niveau til at være med i VM, og han kan blive et kedeligt bekendtskab for enhver.

Løbende opdatering

Som det kan udledes af ovenstående, så synes jeg faktisk, at bookmakerne har sat deres odds ret præcist. Desværre er der en del der lurpasser, da de nok afventer resultatet af kvalifikationen.

Markedet bevæger sig lidt frem og tilbage, og når den endelige lodtrækning foreligger (vi venter jo stadig på navne fra kvalifikationen), vil odds givetvis igen røre på sig. Ingen af de seedede spillere vil nyde at skulle op mod Ding Junhui, Liang Wenbo eller Ali Carter i første runde.

Hvis der dukker interessante spil op undervejs, bliver de lagt op i tråden under denne optakt.

Denne skribent skal i øvrigt selv til Sheffield og se 9 sessions, og hvis omstændighederne ellers vil det, satser jeg på løbende at opdatere derfra.

Som sagt: Byd endelig ind med kommentarer og lignende; jeg ved fra tidligere turneringer, at vi her på Betxpert har en del snooker-interesserede.